Biavl i Sahara

"Sahara" ligger et par kilometer uden for Hinnerup og støder op til skoven og Lilleådalen. Her har jeg i en periode haft opstillet omtrent 10 bistader. Billedet er fra en tidlig forårsdag, hvor jeg tilser bifamilierne for at sikre mig, at bierne er sunde og raske, og at familierne vokser som de skal. Theis er med, men bier har ikke hans store interesse - ikke endnu, i hvert fald.

Men skulle han fatte interesse for bier - måske om nogle år - ville han så have mulighed for at holde bier? Man læser jo ofte, at honningbierne dør i stort tal og uden at man kan forklare hvorfor.

Det er rigtigt, at dødeligheden blandt honningbier er stigende, og den skyldes flere ting. Især manglen på gode levesteder i vores landskab er et problem. Derudover oplever vi også problemer med følgevirkningerne af sprøjtegifte og med et større sygdomspres pga den højere koncentration af bier på stadig mindre arealer. Men honningbien er ikke truet som art. Biavlere kan uden problemer kompensere for den øgede dødelighed, og faktum er, at der findes lige så mange honningbier i dag som for år tilbage. Det betyder dog ikke, at vi skal forbigå de omtalte problemstillinger.