Mange slags honning

Honning er et naturprodukt, som varierer i smag og udseende afhængigt af årstiden samt af det miljø, som bierne færdes i. Som de fleste, danske hobby-biavlere anvender jeg ikke pesticider eller lignende i min biavl.

Forårshonning, som høstes i begyndelsen af juni, er lys og mild. Den er resultatet af biernes bestøvning af pil, blomstrende frugttræer, hvidtjørn og de mange blomster og buske, som foråret er så rigt på.

Sommerhonning, som høstes i begyndelsen af august, er typisk lidt mørkere i farven og kan have en lidt mere krydret smag. Bærbuske, honningurt, kastanie, kløver, gederams, tidsel samt havens mange øvrige blomster og buske danner grunden for denne honning.

P.g.a. den danske flora vil næsten al honning, som bierne producerer, ændre sig fra flydende til fast form i løbet af nogle uger eller måneder. Men ved at "snyde" lidt, kan det godt lade sig gøre at have flydende honning til rådighed året rundt.

Min flydende honning er i virkeligheden sommerhonning, som fryses ned umiddelbart efter slyngningen. Når den optøes, vil den have bevaret smagen og den flydende konsistens, som holder i nogle uger derefter. Dernæst vil den gradvist blive mere fast.

Endelig laver jeg nogle gange tavle honning, som er et stykke vokstavle, som bierne har fyldt med honning og til sidst forseglet med et tyndt lag voks. Tavlestykket er omgivet af flydende honning.