Prydhaven

Honningbier, humlebier, vilde bier og bestøvende insekter i bred forstand er alle med til at gøre vores haver smukke og frodige. Mange af vores træer og buske er helt eller delvis afhængige af insektbestøvning for at kunne producere flotte frugter og bær.

Selvom jeg har en del bistader i haven og derfor også mange bier, så flyver de dog villigt ud i et større område. Honningbier kan sagtens flyve 2-3 kilometer ud efter gode pollen- og nektarkilder, så mine bier betjener hele boligkvarteret og lidt til.

Og lykkeligvis ser jeg også masser af humlebier, svirrefluer og anderledes udseende vilde bier i min have. Så her er der plads til dem alle.


Desværre foregår der en ikke helt redelig debat for tiden - i Danmark såvel som i udlandet - som handler om, at honningbier angiveligt fortrænger de vilde bier fra vores haver, parker og naturområder, og at de vilde bier derfor er truede. Det er utvivlsomt rigtigt, at bestanden af vilde bier er for nedadgående, ligesom den er for insekter i al almindelighed. Men at beskylde biavlerne og deres honningbier for at være kilden til problemet er ude af proportioner.

Det grundlæggende problem er, at vores landskab er optimeret til fødevareproduktion og landbrugsdrift, og det levner ikke meget plads til vild natur, med hvad dertil hører af plante- og dyreliv. Kun ved at indrette nye områder i landskabet med henblik på at skabe levesteder for dyr og planter kan vi vende den kedelige udvikling.